اوزون برون یا ماهیان خاویاری؟ آیا از نظر علمی صحیح است که ما همه ماهیان خاویاری را اوزون برون بنامیم؟ از گذشته های دور یکی از موضوعات رایج و متداول در در کشور ما این است که مردم همه ماهیان خاویاری را "اوزون برون" می نامند در حالیکه در دنیا ۲۷ گونه ماهی خاویاری و پارو پوزه ماهیان وجود دارد که از لحاظ ماهی شناسی و سیستماتیک در راسته تاس ماهی شکلان (acipenseriformes) قرار می گیرند. در دریای خزر پنج گونه از ماهیان خاویاری به اسامی فیل ماهی یا بلوگا ، اوزون برون، تاس ماهی ایرانی یا قره برون، تاس ماهی روسی یا چالباش و تاس ماهی شیپ زیست میکنند. در حال حاظر ذخایر طبیعی این گونه های ارزشمند شدیدا کاهش یافته و در معرض انقراض هستند. طبق توافق و مقررات بین المللی هر گونه صید و تجارت این گونه ها بجز برای اهداف بازسازی ذخایر و انجام تحقیقات، ممنوع می باشد و از سال 2011 صادرات خاویار پنج کشور دریای خزر ممنوع می باشد. لذا ک.لیه خاویار و گوشت موجود در بازار داخلی ایران از محل پرورش در استخرها و یا قفس دریای خزر می باشد . علاوه بر پنج گونه فوق دو گونه ماهیان خاویاری به نامهای تاس ماهی سیبری و تاس ماهی استرلیاد از کشور مجارستان به ایران وارد شده و در حال پرورش می باشد. . بنابراین به اطلاع تمام مصرف کنندگان ماهیان خاویاری می رساند که ۷ گونه ماهی خاویاری در ایران درحال تولید و پرورش می باشد. گوشت و خاویار هر یک از گونه ها از سایر گونه ها متفاوت می باشد و متناسب با محل پرورش ، آب و بویژه تغذیه و مدیریت پرئرس کیفیت گوشت و خاویار آنها متفاوت است. این امر در محیط های طبیعی دریای خزر هم با توجه به تغذیه ، محل زیست، مسیر های مهاجرت، طول عمر، کیفیت گوشت و خاویار متفاوتی دارند. مرغوبترین و گرانترین خاویار دنیا مربوط به ماهی بلوگا است و ریز ترین خاویار از بین گونه های دریای خزر متعلق به ماهی اوزون برون می باشد. تخم و خاویار ماهی استرلیاد هم از ازون برون ریزتر می باشد. با توجه به توضیحات فوق به این جمعبندی مهم می رسیم که اولا اوزن برون فقط یک. گونه از ماهی خاویاری است و نه اینکه تمام ماهیان خاویاری را اوزن برون بنامیم. نکته مهم دیگر اینکه کیفیت محصول گوشت و خاویار گونه ها با همدیگر متفاوت هستند. ما برند "اوزن برون" را به این دلیل انتخاب کردیم تا هم به مصرف کنندگان عزیز اطلاع رسانی علمی داشته باشیم و هم انواع تولیدات و محصولات ماهیان خاویاری را به جامعه معرفی نمائیم.